Over het algemeen kunnen elektrische hanghaarden als veilig worden beschouwd, vooral in vergelijking met traditionele open haarden die gebruik maken van brandstoffen zoals hout, gas of pellets. Hier zijn enkele redenen waarom elektrische hanghaarden als veilig worden beschouwd:

  1. Geen echt vuur: Een van de grootste voordelen van elektrische haarden is dat ze geen echt vuur hebben. In plaats daarvan gebruiken ze LED-verlichting en spiegels om een realistisch vlambeeld te creëren. Hierdoor is er geen risico op brand, vonken of rook. Dit maakt ze een veiligere keuze, vooral in huizen met kinderen of huisdieren.
  2. Hitteafgifte: Hoewel elektrische haarden warmte kunnen genereren, wordt de buitenkant van de haard meestal niet erg heet. Dit maakt het minder waarschijnlijk dat u per ongeluk wordt verbrand als u per ongeluk de haard aanraakt. Het is echter nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn en direct contact met het verwarmingselement te vermijden.
  3. Veiligheidsfuncties: Veel elektrische hanghaarden worden geleverd met ingebouwde veiligheidsfuncties. Deze kunnen een oververhittingsbeveiliging omvatten, waarbij de haard automatisch wordt uitgeschakeld als de temperatuur te hoog wordt. Sommige modellen hebben ook een kantelschakelaar die de haard uitschakelt als deze per ongeluk wordt omgestoten.
  4. Geen uitstoot van schadelijke gassen: In tegenstelling tot traditionele haarden op basis van hout of gas, stoten elektrische haarden geen schadelijke gassen uit, zoals koolmonoxide. Dit maakt ze veiliger in termen van binnenluchtkwaliteit, omdat er geen risico is op inademing van giftige gassen.

Hoewel elektrische haarden over het algemeen als veilig worden beschouwd, is het nog steeds belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en de haard op de juiste manier te gebruiken. Houd brandbare materialen uit de buurt van de haard, schakel deze uit wanneer u niet thuis bent en laat geen kinderen zonder toezicht in de buurt van de haard.

Het is ook aan te raden om elektrische haarden te kopen bij gerenommeerde fabrikanten en te zorgen voor periodiek onderhoud en inspectie om ervoor te zorgen dat de haard veilig blijft functioneren.